Könyvszalon Nagydíj 2023

A Magyar Jogász Egylet immár harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Jogi Könyvszalon elnevezésű szakmai rendezvényt 2023. október 7-én.

A Magyar Jogász Egylet a Könyvszalon Nagydíjra szóló pályázatot a korábbi évekből már ismert három kategóriában:

  • Elméleti jogászoknak szóló legjobb jogtudományi szakkönyv
  • Gyakorló jogászoknak szóló legjobb jogtudományi szakkönyv
  • Legjobb PhD disszertáció (A legjobb PhD disszertáció kategóriában idén már angol, francia és német nyelvű dolgozatokat is)

Aktuális és nagyobb szakmai érdeklődésre számot tartó pályaművek versenyének ünnepélyes eredményhirdetésére 2023. október 7-én a III. Magyar Jogi Könyvszalonon került sor.

Bíráló bizottságok

Az elméleti jogászoknak szóló legjobb jogtudományi szakkönyvet a beérkezett pályaművekből három tagú bíráló bizottság választotta ki, melynek elnöke Mezey Barna az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának professzora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, tagjai Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és Menyhárd Attila az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

A gyakorló jogászoknak szóló legjobb jogtudományi szakkönyvet a beérkezett pályaművekből három tagú bíráló bizottság választotta ki, melynek elnöke Szabó Imre egyetemi tanár, a Magyar Jogász Egylet Tudományos Bizottságának elnöke, Réti László, ügyvéd, a Magyar Jogász Egylet főtitkára és Bodzási Balázs közjegyző, a Magyar Jogász Egylet kutatási igazgatója.

A legjobb PhD disszertációt odaítélő bíráló bizottság elnöke Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, tagjai Wopera Zsuzsa, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára,a családjogi szabályozás és joggyakorlat összehangolásáért felelős miniszteri biztos és Badó Attila, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi tanára.

Díjazottak

A 2022-es évben megjelent legjobb elméleti és legjobb gyakorlati jellegű jogtudományi szakkönyv szerzője és kiadója vihette haza a Könyvszalon Nagydíjat. Előbbit Prof. Dr. Varga Csaba Jogállamiság – viták közegében, a Ludovika Egyetemi Kiadó kiadásában megjelent kötete kapta, utóbbit Dr. Zakariás Kinga, a Pázmány Press Kiadó által kiadott Az alkotmánybírósági törvény kommentárja c. szakkönyv érdemelte ki.
A 2022-es évben megvédett legjobb PhD disszertáció írója pedig anyagi támogatást kapott a Magyar Jogász Egylettől. Ebben a kategóriában Dr. Jagusztin Tamás Közérdekű igényérvényesítés a fogyasztóvédelmi magánjogban c. disszertációja lett a nyertes.

A III. Magyar Jogi Könyvszalonon került először sor a Közönségdíjak átadására. Ebben a kategóriában a magyar nyelvű jogtudományi könyvek kiadásával foglalkozó kiadók által jelölt nyolc könyvre a összesen 547 szavazat érkezett.
A Magyar Jogász Egylet Könyvszalon Közönségdíjat adományozott Szoboszlai-Kiss Katalin és Deli Gergely részére az Ünnepi különszám a 70 éves Kukorelli István tiszteletére c. könyvért és az Universitas-Győr Nonprofit Kft. Kiadó részére az Ünnepi különszám a 70 éves Kukorelli István tiszteletére c. könyv kiadásáért. 

Korábbi Könyvszalon Nagydíjak

Könyvszalon Nagydíj 2022

A Magyar Jogász Egylet a hagyományt folytatva, a nagy sikerre való tekintettel immár második alkalommal rendezi meg a Magyar Jogi Könyvszalon elnevezésű szakmai rendezvényt 2022. szeptember 17-én.  Együttműködő partnerünk az Alkotmánybíróság, amely a magyar jogászság megbecsülésének jeléül örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez.

Könyvszalon Nagydíj 2021

Az első Magyar Jogi Könyvszalonon sor került a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság közös elismerése, a Könyvszalon Nagydíj ünnepélyes díjátadójára, ahol három kategóriában hirdettek győztest a bíráló bizottságok elnökei.  Bíráló bizottságok...