Helyszín

A Magyar Jogi Könyvszalonnak a Károli Gáspár Református Egyetemmel történő együttműködésnek köszönhetően a Károlyi–Csekonics Palotaegyüttes impozáns épülete ad otthont.

A főváros szívében, a Múzeum utcára és a Reviczky utcára néző neobarokk magánpalotát az országos közéletben és politikában egyaránt aktív Károlyi István gróf és felesége, Csekonics Margit építtette 1881 és 1885 között építtette a bécsi Ferdinand Fellner és Herman Helmer tervei alapján. Az építészpáros leginkább színházépületeiről volt híres, ők tervezték többek között a budapesti Vígszínházat is. Az országgyűlési képviselő a Nemzeti Casino elnöke, a fővárosi Caritas jótékonysági egylet díszelnöke, valamint a Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági tagja is volt. Az uradalmi központként, családi fészekként, a társadalmi elit találkozóhelyeként, majd bérpalotaként funkcionáló épületegyüttes a második világháborúban komolyan megsérült, de nem állították vissza korábbi állapotába. A háború után hosszú ideig az Országos Műszaki Könyvtárnak otthont adó épület csak 2004-ben került műemléki védelem alá.

A kormány 2015-ben határozott arról, hogy a palotaegyüttest felújítja és oktatási célokra átadja a Magyarországi Református Egyháznak, így a csodálatosan rekonstruált épület a Károli Gáspár Református Egyetem használatába került. 

Az egykor rangos társasági eseményeknek és báloknak helyet adó Múzeum utcai neobarokk rezidenciát szigorú műemlékvédelmi szempontok szerint újították fel .

A Reviczky utcáról nyíló épületszárnyban egy modern, kortárs belsőépítészeti megoldásokkal kialakított, kényelmes és praktikus egyetemi tér jött létre a legkorszerűbb gépészeti és világítástechnikai megoldásokkal. Egy 200 fő befogadására alkalmas konferenciaterem és egy 120 fő befogadására alkalmas előadóterem épült, és egy látványos zöldfal húzódik a magasba a szinteket összekötő függőleges térben. Ebben a lélegzetelállító épületben nyitja meg kapuit immár negyedik alkalommal a Magyar Jogi Könyvszalon.

Nézze meg galériánkat!

Térkép a rendezvény helyszínéről: