Könyvszalon Nagydíj 2022

A Magyar Jogász Egylet a hagyományt folytatva, a nagy sikerre való tekintettel második alkalommal rendezte meg a Magyar Jogi Könyvszalon elnevezésű szakmai rendezvényt 2022. szeptember 17-én.  Együttműködő partnerünk az Alkotmánybíróság volt, amely a magyar jogászság megbecsülésének jeléül örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez. A könyvünnepnek a Károli Gáspár Református Egyetemmel kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően az impozáns Károlyi-Csekonics palota adott méltó helyszínt. A Kárpát-medencében magyar nyelvű jogi könyvkiadással foglalkozó kiadókat felvonultató egész napos könyvvásáron a szerzőknek megjelenést, dedikálást biztosítottunk, könyvbemutatókat, pódiumbeszélgetéseket tartottunk, és különböző díjak átadására is sor került.

2022-ben is három kategóriában lehetett pályázni: 2021-ben megjelent Legjobb elméleti és Legjobb gyakorlati jogtudományi szakkönyv és a 2021-es évben védett legjobb PhD dolgozata.

Az ünnepélyes díjátadóra 2022. szeptember 17-én, a II. Magyar Jogi Könyvszalonon került sor.

Bíráló bizottságok

Az elméleti jogászoknak szóló legjobb jogtudományi szakkönyvet a beérkezett pályaművekből három tagú bíráló bizottság választotta ki, melynek elnöke Mezey Barna az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának professzora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora volt, tagjai: Király Miklós az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára és Badó Attila, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi tanára.

gyakorló jogászoknak szóló legjobb jogtudományi szakkönyvet a beérkezett pályaművekből három tagú bíráló bizottság választotta ki, melynek elnöke Szabó Imre egyetemi tanár, a Magyar Jogász Egylet Tudományos Bizottságának elnöke volt, tagjai: Réti László, ügyvéd, a Magyar Jogász Egylet főtitkára és Bodzási Balázs közjegyző, a Magyar Jogász Egylet kutatási igazgatója.

legjobb PhD disszertációt odaítélő bíráló bizottság elnöke Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke volt, tagjai Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és Wopera Zsuzsa, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára,a családjogi szabályozás és joggyakorlat összehangolásáért felelős miniszteri biztos.

Díjazottak

A 2021-es évben megjelent legjobb elméleti és legjobb gyakorlati jellegű jogtudományi szakkönyv szerzője és kiadója vihette haza a Könyvszalon Nagydíjat. Előbbit Dr. Bárd Károly Az áldozatok méltósága és a vádlottak jogai, az ORAC Kiadó kiadásában megjelent kötete kapta, utóbbit Dr. Sonnevend Pál-Dr. Bodnár Eszter szerkesztésében az ORAC Kiadó által kiadott Az Emberi Jogok Európai Egyezményének kommentárja c. szakkönyv érdemelte ki, melynek szerzői: Bazánth Barbara, Bodnár Eszter, Csekő-Lengyel Nóra Zsuzsanna, F. Rozsnyai Krisztina, Gondola Csaba, Jeney Petra, Kajtár Gábor, Kende Tamás, Koósné Mohácsi Barbara, Orosz Dzsenifer, Pap Dániel, Raisz Anikó, Schanda Balázs, Sonnevend Pál, Sulyok Katalin, Szalayné Sándor Erzsébet, Török Bernát, Uitz Renáta.
A 2021-es évben megvédett legjobb PhD disszertáció írója pedig anyagi támogatást kapott a Magyar Jogász Egylettől. Ebben a kategóriában Dr. Kis Kelemen Bence Célzott likvidálás a nemzetközi jogban, különös tekintettel a fegyveres, pilóta nélküli repülőgépek alkalmazására c. disszertációja lett a nyertes.

Korábbi Könyvszalon Nagydíjak

Könyvszalon Nagydíj 2023

A Magyar Jogász Egylet immár harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Jogi Könyvszalon elnevezésű szakmai rendezvényt 2023. október 7-én. A Magyar Jogász Egylet a Könyvszalon Nagydíjra szóló pályázatot a korábbi évekből már ismert három kategóriában: Elméleti...

Könyvszalon Nagydíj 2021

Az első Magyar Jogi Könyvszalonon sor került a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság közös elismerése, a Könyvszalon Nagydíj ünnepélyes díjátadójára, ahol három kategóriában hirdettek győztest a bíráló bizottságok elnökei.  Bíráló bizottságok...