„…így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember.” Ismét sikerrel zárult a jogi könyvek ünnepe. Beszámoló a IV. Magyar Jogi Könyvszalonról

2024. szeptember 28-án, szombaton immár negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Jogi Könyvszalont a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság, a rendezvénynek idén is a Károli Gáspár Református Egyetem adott otthont. A Károlyi-Csekonics-palota aulájában tizenkilenc magyar nyelvű jogi könyvkiadással foglalkozó kiadó várta az érdeklődőket az erre az alkalomra megjelenő friss kiadványaival és könyvbemutatókkal. A rendezvényre az eső ellenére több, mint négyszáz érdeklődő látogatott el.

Franciaországban a jogászokat tömörítő legnagyobb civil szervezet (Le Club des Juristes) és az Alkotmánybíróság (Le Conseil Constitutionnel) által ünnepélyes keretek között szervezett és nagy népszerűségnek örvendő könyvszalonoknak nagy hagyománya van. Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke párizsi nagykövetként már többször részt vett a francia Könyvszalonon, és már akkor elnyerte tetszését az, hogy a jogi könyveknek ilyen nagy presztízse van nemcsak a jogtudósok, gyakorló jogászok, hanem már a joghallgatók körében is. A mintát adó rendezvényt idén 14. alkalommal rendeztékk meg Párizsban, október 12-én.

Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke a IV. Magyar Jogi Könyvszalon díszvendégként elmondott beszédében kiemelte, hogy:  

„Mi jogászok a jogállam biztonságát, az Alaptörvény megvalósulását, rajtuk keresztül hazánkat, a magyar embereket szolgáljuk. Az emberi méltóságot és az emberek jogait megvédeni és érvényesíteni véleményem szerint csak úgy lehet igazán, ha közben magunk is tisztelettel vagyunk az emberek méltósága iránt. Államfőként különösképpen szem előtt tartom és követni kívánom ezt a magatartást.” Dr. Sulyok Tamás az Alkotmánybíróság elnökeként a 2021-ben útjára induló Magyar Jogi Könyvszalon megteremtésében kiemelkedő szerepet vállalt. Dr. Trócsányi László a Magyar Jogász Egylet elnöke és Dr. Juhász Imre az Alkotmánybíróság elnöke a Magara Jogi Könyvszalon sikere érdekében kifejtett tevékenységéért Emlékérmet adományozott az államfőnek.

Dr. Juhász Imre, az Alkotmánybíróság elnöke ünnepi beszédében elmondta, „Ma itt azért vagyunk együtt, hogy ünnepeljük a kiadókat, akik fáradhatatlanul hozzák elénk az alapvető és unikális jogi ismereteket tartalmazó műveket, és ünnepeljük a szerzőket, akiknek bölcsessége és éleslátása tovább formálja a jogról alkotott képünket, véleményünket.” Elnök úr megemlítette Marshall McLuhan 1962-ben megjelent tanulmányát, amiben azt írta, hogy: „Vége a Gutenberg-galaxisnak!” értve ezen egy olyan világ eltűnését, ahol az írott, nyomtatott szónak fontos szerepe van a tudás átadásában, ahol a nyomtatásban megjelent szövegek igazságát, hitelességét általánosságban nem kérdőjelezik meg az emberek. Végül Babits Mihály cikkünk címében is idézett bíztató szavaival búcsúzott.

„Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell,

hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember:

mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember –

így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember.”

(Babits Mihály: Ritmus a könyvről – részlet)

Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke beszédében szintén tagadta a könyvek temetését, azzal szemben a könyvek értékét hangsúlyozta, különös tekintettel arra, hogy a könyv kézzel fogható, és amellett, hogy tudományos eredményeket hordoz magában, személyes kötődést is jelenthet. Elismerte, hogy a könyvkiadók nehéz helyzetben vannak az átalakuló, digitalizálódó világban, és köszönetét fejezte ki munkájukért és a könyvszalonon való részvételükért.

A IV. Magyar Jogi Könyvszalonon ünnepélyes keretek között adták át a Könyvszalon Nagydíjat három kategóriában. A 2023-ban megjelent legjobb elméleti jogtudományi szakkönyv kategóriában a Könyvszalon Nagydíjat Dr. Ződi Zsolt, Platformjog. Elméletek és hatályos szabályok, a Ludovika Egyetemi Kiadó kiadásában megjelent kötete kapta, a díjat a szerző és Loványi -Petró Ildikó a Ludovika Egyetemi Kiadó vezetője vette át. 

A 2023-ban megjelent, gyakorló jogászoknak szóló legjobb jogtudományi szakkönyv kategóriában a Könyvszalon Nagydíjat Dr. Gárdos Péter, Kísérlet a szerződésátruházás szabályainak beillesztésére a magyar szerződési jog rendszerébe c. könyve érdemelte ki. A díjat a szerző és a sorozat szerkesztője Prof. Dr. Kajtár Gábor, dékánhelyettes, az ELTE ÁJK képviseletében, valamint Frank Ádám ügyvezető, az ORAC Kiadó képviseletében vette át.

Majd a 2023-ban védett legjobb PhD disszertáció írója pénzjutalommal járó Könyvszalon díjat kapott a Magyar Jogász Egylettől. Ebben a kategóriában dr. Wellmann Barna Bence A személyes adatok kezelésének szabályai, formái és ellentmondásai munkajogi aspektusból c. disszertációja lett a nyertes.

A Magyar Jogász Egylet Könyvszalon Közönségdíjat adományozott dr. Keserű Barna Arnold és dr. Szoboszlai-Kiss Katalin részére a Salus Vocalis. Csegöldi indulás – Győri érkezés. Ünnepi tanulmányok Fazekas Judit tiszteletére c. könyvért, amelyet az Univesitas-Győr Nonprofit Kft. jelentetett meg. A díjat a szerzők és Smuk Péter dékán, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar és az Universitas-Győr Nonprofit Kft. Kiadó képviseletében vette át.

A jogi könyvek ünnepén aMagyar JogászEgylet Dr. Benisné dr. Győrffy Ilona részére a Magyar Jogi Könyvszalon Emlékérmet adományozta köszönetet kifejezve, hogy a Magyar Jogász Egylet kiadványait gondozta, valamint évtizedeken át tartó, áldozatos titkári munkájával hozzájárult, hogy a Magyar Jogász Egylet a magyar jogász társadalom számára értékteremtő, pezsgő, mindig megújulni képes fórum lehessen.

Az érdeklődők kedvezményes könyvvásáron, könyvbemutatókon, színvonalas pódiumbeszélgetéseken vehettek részt, ahol az akadémiai szférából és a gyakorló jogászok köréből ismert és neves jogász előadókkal találkozhattak. A Károlyi─Csekonics-palota Aulájában és további két konferenciateremben egész nap kínáltak zajlottak a programok.

Az idei rendezvényen a Magyar Jogász Egylet és az Országgyűlési Könyvtár által meghirdetett „Országgyűlési Kvíz!” című vetélkedő izgalmas lehetőséget kínált a hazai jogi karok alkotmányjog iránt érdeklődő hallgatói számára, 2-3 fős csapatok részvételével. Minden résztvevő ingyenes beiratkozást kapott az Országgyűlési Könyvtárba, amely online elérhető adatbázisával a vidéki hallgatók számára is kiváló lehetőséget nyújt. A győztes csapat a KRE ÁJK-ról érkezett, tagjai VIP parlamenti látogatáson vehetnek részt, ahol exkluzív betekintést nyerhetnek a törvényhozás kulisszái mögé.

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik jelenlétükkel hozzájárultak a hagyomány folytatásához, reményeink szerint jövőre újra találkozunk, az ötödik Magyar Jogi Könyvszalonon.

További hírek

Országgyűlési Kvíz!

Országgyűlési Kvíz!

Tisztelt Hallgatók! Örömmel értesítjük Önöket, hogy az Országgyűlési Könyvtár támogatásával 2024. szeptember 28-án megrendezésre kerül a IV. Magyar Jogi Könyvszalon és ezzel egyidejűlég az „Országgyűlési Kvíz!” című vetélkedő. Az idei...

Pályázati felhívás

Pályázati felhívás

A Magyar Jogász Egylet immár negyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Jogi Könyvszalon elnevezésű szakmai rendezvényt 2024. szeptember 28-án. Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy idén is kiírja a Magyar Jogász Egylet a Könyvszalon Nagydíjra szóló pályázatot a korábbi...

Rövidfilm a III. Magyar Jogi Könyvszalonról

Rövidfilm a III. Magyar Jogi Könyvszalonról

A 2023. október 7-én – a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság együttműködésében – a Károli Gáspár Református Egyetem gyönyörű épületében, a Károlyi–Csekonics-palotában megrendezésre került III. Magyar Jogi Könyvszalon legemlékezetesebb pillanatait megörökítő...