Szakvizsga kvíz az Első Magyar Jogi Könyvszalonon

Az Első Magyar Jogi Könyvszalon keretében kiadónk megrendezi a Novissima jogi szakvizsga kvízt. Tesszük ezt azért is, mivel évtizedek óta adunk ki szakvizsga könyveket, segítve a szakvizsgázók minél színvonalasabb felkészülését. Terveink szerint közösségi oldalainkon és honlapunkon rendszeresen fogunk szervezni különböző, a szakvizsgához kapcsolódó játékokat.


A verseny fődíja 50. 000 Ft vásárlási utalvány, amely beváltható bármilyen, a Novissima kiadó könyvesboltjaiban kapható könyvre 2022. 02. 28-ig. A második helyezett 30.000 Ft, míg a harmadik helyezett 20.000 Ft vásárlási utalványt nyer, melyeket szintén a fenti feltételekkel lehet beváltani. Az utalványok beváltásánál semmilyen más, a könyvesbolt által biztosított kedvezményt nem lehet igénybe venni.


A kérdéseket dr. Szeibert Orsolya egyetemi tanár, ELTE (Polgári jog), dr. Lukács Krisztina alkotmánybírósági főtanácsadó (Büntetőjog), dr. Horváth István tanszékvezető ELTE (Munkajog) és dr. Csink Lóránt egyetemi tanár PPKE (Alkotmányjog és közigazgatási jog) állította össze.


A zsűri tagjai: dr. Lukács Krisztina, dr. Horváth István (elnök) és dr. Csink Lóránt.

Az eredményhirdetés az Első Magyar Jogi Könyvszalonon az Aulában felállított színpadon történik 15 óra 30 perctől.

Az elnyert nyeremények a következő héttől válthatók be a Novissima Kiadó boltjaiban:
– Novissima Jogi-gazdasági könyvesbolt (1053 Budapest, Károlyi u. 17.),
– Novissima Kaptár könyvesbolt (7622 Pécs Universitas u. 2/B),
– Novissima Könyvesbolt (1132 Budapest, Victor Hugo u. 9.)

A könyvesboltok nyitvatartásáról tájékozódjon honlapunkon (novissima.hu).

A győztesek nevét, amennyiben hozzájárulnak (a hozzájárulás nem feltétele a részvételnek) megjelenítjük honlapjainkon és az eseményről készült híradásainkban.

A játék menete

A teszt kérdései kapcsolódnak a szakvizsga tételekhez. Hasonló kérdések kerülnek elő a szóbeli vizsgákon, bár ebben az esetben igyekeztünk kissé játékosabb, a jogi furcsaságokat előtérbe helyező kérdéseket feltenni.
A játékos kitölti legjobb tudása szerint a feleletválasztós tesztet, amihez nevét és telefonos elérhetőségét kell még megadnia, hogy az esetleges nyereményéről tájékoztathassuk. A tesztlap érvényes elbírálásához szükséges a rövid adatvédelmi tájékoztató megismerésének elismerése és a játékfeltételek elfogadása, amit a játékos aláírásával hitelesít. A játék végeztével a jegyzőkönyv elkészültét követően a teszteket az adatokkal együtt megsemmisítjük, semmilyen formában tovább nem tároljuk.
A teszt kitöltésére 10:00-13:45 óra között van lehetőség, a kitöltött tesztlapokat a Novissima Kiadó standján kell leadni. 14:00-14:30 óra között ellenőrizzük a megoldásokat, majd értesítjük a nyerteseket. Amennyiben azonos eredmények születnek, akkor a bejutottak egy újabb, rövidebb, de nehezebb tesztet töltenek ki 15:00-15:30 óra között (aki nem tölti ki, az kiesett a játékból). Eredményhirdetés 15:30. Ha ez után is van még azonos eredmény, akkor a zsűri megosztott díjat hirdet, ahol a nyeremény értelemszerűen osztódik.
A nyereményeket a nyertesek a Novissima Kiadó standjánál az átvétel elismerésével vehetik át.

Mintakérdés

A2. Egy olvasói klub író-olvasó találkozót szervezett a közforgalom számára nyitva álló szegedi Dóm téren. Ehhez közterülethasználati engedélyt kért az illetékes helyi önkormányzattól, amit meg is kapott.
Az eseményen a bejelentett várható létszám sokszorosa jelent meg. Egy idő után a megjelent tömeg skandálni kezdte, hogy az irodalmi Nobel-díjat ennek az írónak adják, sőt, egy hangos kisebbség azt kiabálta, hogy akár fegyverrel is kényszeríteni kellene a Svéd Királyi Akadémiát, hogy ennek az írónak adja a Nobel-díjat.

Hogyan ítéli meg ezt az eseménysort?

A)    A közforgalom számára nyitva álló helyen tartott rendezvény a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik, így nem közterülethasználatot kellett volna kérni, hanem a gyülekezési hatóságnak kellett volna bejelenteni.
B)    A rendezvény kulturális rendezvény, így a szervezők helyesen jártak el, hogy közterülethasználati engedélyt kértek. A kulturális rendezvényen viszont nincs helye politikának, így a rendezvényt fel kell osz-latni.
C)    Az eseménysor spontán gyülekezés, a hatóságnak a gyülekezési törvény alapján kell eljárni, és felszólítani a tömeget a békés jelleg megtartására.
D)    Az eseményen a békés tüntetés békétlenné vált, amit már nem véd a gyülekezési jog. Így a rendőr-ségnek fel kell azt oszlatnia

További hírek

Rövidfilm a III. Magyar Jogi Könyvszalonról

Rövidfilm a III. Magyar Jogi Könyvszalonról

A 2023. október 7-én – a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság együttműködésében – a Károli Gáspár Református Egyetem gyönyörű épületében, a Károlyi–Csekonics-palotában megrendezésre került III. Magyar Jogi Könyvszalon legemlékezetesebb pillanatait megörökítő...

Minden eddiginél több látogató a III. Magyar Jogi Könyvszalonon

Minden eddiginél több látogató a III. Magyar Jogi Könyvszalonon

2023. október 7-én, szombaton immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Jogi Könyvszalont a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság, a rendezvénynek idén is a Károli Gáspár Református Egyetem adott otthont. A Károlyi-Csekonics-palota aulájában huszonegy...