Minden eddiginél több látogató a III. Magyar Jogi Könyvszalonon

2023. október 7-én, szombaton immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Jogi Könyvszalont a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság, a rendezvénynek idén is a Károli Gáspár Református Egyetem adott otthont. A Károlyi-Csekonics-palota aulájában huszonegy magyar nyelvű jogi könyvkiadással foglalkozó kiadó várta az érdeklődőket az erre az alkalomra megjelenő friss kiadványaival és könyvbemutatókkal. A látogatók száma idén a tavalyit is felülmúlta, több mint 700 érdeklődő vett részt a rendezvényen.

A megnyitó alkalmával Trócsányi László a Magyar Jogász Egylet elnöke a Károli Gáspár Református Egyetem rektora elmondta, hogy az 1960-as években még csak 26 ezer jogász tevékenykedett Magyarországon, és velük meglehetősen bizalmatlan volt a társadalom. Ma a KSH adatai szerint 55 ezer aktív jogász munkálkodik. A bizalom is nőtt a szakma képviselőivel szemben, amit jelez az is, hogy a joghallgatók száma az 1990-es alig több mint négyezerről mára 13 500-ra nőtt. Trócsányi László kiemelte, hogy „a rendszerváltás óta eltelt időszakban a jogtudomány felértékelődött, és nemcsak a jogi könyvkiadás, hanem a jogászság szerepe is megújult Magyarországon”. Hozzátette, hogy „a jogtudománynak nagy szüksége van a jogi könyvkiadásra, mert a digitalizáció ellenére a jogászok szeretik kézbe venni a szakmai olvasmányokat”.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az esemény iránti érdeklődés minden várakozását felülmúlta, és úgy fogalmazott: „mertünk nagyot álmodni”.

Köszönetét fejezte ki, hogy a kiállítók, könyvkiadók, szakértő jogászok, a pódiumbeszélgetések résztvevői első szóra csatlakoztak a kezdeményezéshez. A jogi könyvszalont a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság olyan „közös gyermekének” nevezte, „akinek a kezdetektől fogva óvják minden lépését” és „szépen cseperedik”.

Franciaországban a jogászokat tömörítő legnagyobb civil szervezet (Le Club des Juristes) és az Alkotmánybíróság (Le Conseil Constitutionnel) által ünnepélyes keretek között szervezett és nagy népszerűségnek örvendő könyvszalonoknak nagy hagyománya van. Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke párizsi nagykövetként már többször részt vett a francia Könyvszalonon, és már akkor elnyerte tetszését az, hogy a jogi könyveknek ilyen nagy presztízse van nemcsak a jogtudósok,  gyakorló jogászok, hanem már a joghallgatók körében is.  A mintát adó rendezvényt idén 13. alkalommal tartották meg Párizsban október 7-én, ugyanazon a napon, amikor a III. Magyar Jogi Könyvszalon megrendezésre került Budapesten. A hazai rendezvény díszvendége idén Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete volt. Beszédében megemlítette a mély történelmi hagyományokkal bíró francia és magyar jogi kultúra közös pontjaként a jogi könyvkiadás kiváló eredményeit, melynek köszönhetően az egészen eltérő jogi sajátossággal bíró jogrendszerekben közös, hogy azoknak művelői biztos forrásokra támaszkodhatnak munkájuk során.

A III. Magyar Jogi Könyvszalonon ünnepélyes keretek között adták át a Könyvszalon Nagydíjat három kategóriában. Először a 2022-es évben megjelent legjobb elméleti és legjobb gyakorlati jellegű jogtudományi szakkönyv szerzője és kiadója vihette haza a Könyvszalon Nagydíjat. Előbbit Prof. Dr. Varga Csaba Jogállamiság – viták közegében, a Ludovika Egyetemi Kiadó kiadásában megjelent kötete kapta, utóbbit Dr. Zakariás Kinga, a Pázmány Press Kiadó által kiadott Az alkotmánybírósági törvény kommentárja c. szakkönyv érdemelte ki.

Majd a 2022-es évben védett legjobb PhD disszertáció írója pénzjutalommal járó Könyvszalon

díjat kapott a Magyar Jogász Egylettől. Ebben a kategóriában Dr. Jagusztin Tamás Közérdekű igényérvényesítés a fogyasztóvédelmi magánjogban c. disszertációja lett a nyertes.

A III. Magyar Jogi Könyvszalonon került először sor a Közönségdíj átadására. Ebben a kategóriában a magyar nyelvű jogtudományi könyvek kiadásával foglalkozó kiadók által jelölt nyolc könyvre összesen 547 szavazat érkezett. A Magyar Jogász Egylet Könyvszalon Közönségdíjat adományozott az Ünnepi különszám a 70 éves Kukorelli István tiszteletére c. könyvért Szoboszlai-Kiss Katalin és Deli Gergely részére , valamint az Universitas-Győr Nonprofit Kft. Kiadónak a kiadásáért.

Az érdeklődők kedvezményes könyvvásáron, könyvbemutatókon, exkluzív dedikálásokon, színvonalas szakmai programokon vehettek részt, ahol az akadémiai szférából és a gyakorló jogászok köréből ismert és neves jogász előadókkal találkozhattak. A Károlyi─Csekonics-palota Aulájában és további három konferenciateremben egész nap kínáltak programot az ide látogatóknak.

Az Alkotmánybíróság szervezésében kvízt is rendeztek a joghallgatóknak, melyen több, mint negyvenen vettek részt az ország különböző jogi karait képviselve. A nyertes csapat a KRE ÁJK-ról érkezett, és a díjuk egy protokoll ebédmeghívás az Alkotmánybíróságra, szakmai gyakornoki lehetőség, továbbá egy éves Alkotmánybírósági Szemle előfizetés.

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik jelenlétükkel megerősítették a kezdeményezés létjogosultságát, és hozzájárultak a hagyomány folytatásához, reményeink szerint jövőre újra találkozunk, a negyedik Magyar Jogi Könyvszalonon.

További képekért látogassa meg Galériánkat!

A rendezvényt előadóként, illetve dedikáló szerzőként megtisztelte:

Arató Balázs

Aszalós Dániel

Balogh Elemér

Balogh Virág

Bánáti János

Baranyi Bertold

Bencsik András

Berke Gyula

Bertaldó András 

Bodzási Balázs

Bóka János

Boóc Ádám

Böszörményiné Kovács Katalin

Buda Zoltán

Claire Legras

Czine Ágnes

Cservák Csaba

Domaniczky Endre

Domokos Andrea

F. Tóth Gábor

Farkas Kinga, ,

Fegyveresi Zsolt

Fehér Miklós

Földi András

Gárdos-Orosz Fruzsina

Gerő Tamás

Gubicz Flóra Anna

Haraszti Margit Katalin

Homoki Péter 

Kadlót Erzsébet

Kajtár Gábor

Kecsmár Marianne

Koch Emma

Köbel Dávid

Kruzslicz Péter

Kun Attila

Lendvai Gergely Ferenc

Lenkovics Barnabás

Martonyi János

Mercz Mónika

Mezey Barna

Mezey Barna,

Mezriczky Marcell

Miklós Anett

Miskolczi-Bodnár Péter

Nagy Andrea

Nagy Péter

Nagycenki Tamás

Osztovits András

Paczolay Péter

Pogácsás Anett

Polonyi Domonkos

Polyák Zsolt

Rab Árpád 

Révész Béla

Rokolya Gábor

Rozsnyai Krisztina

Sándor Lénárd

Sebestény Judit

Sevaracz Luca

Smuk Péter,

Somssich Réka

Stipta István

Sulyok Márton

Sulyok Tamás

Szabadfalvi József

Szabó Imre

Szabó Imre Szilárd

Szabó István 

Szalma József

Szántó Georgina

Szenti Szabolcs

Szoboszlai-Kiss Katalin

Szőcs Tibor

Takács Péter 

Techet Péter

Tóth J. Zoltán

Török Bernát

Trócsányi László

Ujhelyi Dávid

Vajda János 

Varga Csaba

Varga István

Vékás Lajos

Veress Emőd

Völcsey Balázs

Zavodnyik József

Ződi Zsolt 

További hírek

Rövidfilm a III. Magyar Jogi Könyvszalonról

Rövidfilm a III. Magyar Jogi Könyvszalonról

A 2023. október 7-én – a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság együttműködésében – a Károli Gáspár Református Egyetem gyönyörű épületében, a Károlyi–Csekonics-palotában megrendezésre került III. Magyar Jogi Könyvszalon legemlékezetesebb pillanatait megörökítő...