Két év kihagyás után újra lesz Jogi Könyvszalon Párizsban is

A Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság hagyományteremtő elképzeléstől vezérelve a szellemi gazdagodást és innovatív gondolkodást serkentő fórumot kívánt létrehozni – a Károli Gáspár Református Egyetemmel kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően – a Károlyi–Csekonics Palotában tartott jogi könyvek bemutatójának és vásárának megszervezése révén. A nagy sikerre való tekintettel idén újra meghívja a jogász társadalmat, hogy annak ragjai, folytatva a hagyományt ismét szalon hangulatban találkozzanak egymással és a könyvekkel.

Nem titok, hogy a rendezvény ötletét és mintáját a Francia Jogi Könyvszalon adta. Párizsban a jogászokat tömörítő legnagyobb civil szervezet (Le Club des Juristes) és az Alkotmánybíróság (Le Conseil Constitutionnel) által ünnepélyes keretek között szervezett és nagy népszerűségnek örvendő könyvszalonok alkalmával több száz szerző találkozik az érdeklődő olvasókkal, egyetemistákkal és szakmabéliekkel.

Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke párizsi nagykövetként már többször részt vett a francia Könyvszalonon, és már akkor elnyerte tetszését az, hogy a jogi könyveknek ilyen nagy presztízse van nemcsak a jogtudósok, gyakorló jogászok, hanem már a joghallgatók körében is.

Franciaországban komoly hagyománya van az ünnepélyes keretek között zajló jogi könyvszalonnak, amelyet eddig 11 alkalommal rendeztek meg a francia jogászokat tömörítő legnagyobb civil szervezet (Le Club des Juristes) és az Alkotmánybíróság (Le Conseil constitutionnel) szervezésében. Legutóbb, 2019-ben 1600-an látogattak el a rendezvényre, amelyen összesen 18 jogi könyvkiadó állította ki a könyveit, és 200 szerző volt jelen, hogy bemutassa és dedikálja köteteit. Az Alkotmánybíróság csodálatos épületében tartott eseményen minden évben ünnepélyes díjátadót is szerveznek, itt hirdetik ki az elmúlt évben megjelent, a zsűri által legjobbnak ítélt elméleti és gyakorlati jellegű jogi szakkönyvet. A joghallgatók pedig amellett, hogy dedikáltathatják a helyszínen megvásárolt tankönyveiket, a különböző nyereményjátékokon még meg is nyerhetik az egész tanévre szóló tankönyvcsomagjukat. Így nem csoda, hogy látogatóik nagy része az egyetemisták köréből kerül ki. A szervezők szerint a rendezvény vonzereje a dedikálást vállaló neves szerzők hosszú listájában és a kedvezményes könyvvásárban rejlik. 

Párizsban az egyetemi tanév kezdetéhez igazítják a Jogi Könyvszalon megrendezését, így rendszerint minden év október közepén tartják meg. A koronavírus okozta járványhelyzet a rendezvényt is utolérte, és a közönségnek nélkülöznie kellett ezt az ünnepélyes alkalmat, de két év kihagyás után idén október 8-án újra lesz Jogi Könyvszalon Párizsban.

 A Francia Jogi Könyvszalon honlapja itt található:
https://www.salondulivrejuridique.fr/

Az eseményről készült fényképek itt tekinthetők meg:
https://photos.google.com/share/AF1QipNQKtX4PCtSyfP-ZS1SvV9xfS6jXH2uB1URoRgv3CEKkFlRtBL3Vb3lZ0-hQ45-pg?pli=1&key=VlBfcEpvUVNJNHcwZE4yQ0FNMEp1UWhFcFZhRVV3

A rendezvényről készült videó itt nézhető meg:

További hírek

Rövidfilm a III. Magyar Jogi Könyvszalonról

Rövidfilm a III. Magyar Jogi Könyvszalonról

A 2023. október 7-én – a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság együttműködésében – a Károli Gáspár Református Egyetem gyönyörű épületében, a Károlyi–Csekonics-palotában megrendezésre került III. Magyar Jogi Könyvszalon legemlékezetesebb pillanatait megörökítő...

Minden eddiginél több látogató a III. Magyar Jogi Könyvszalonon

Minden eddiginél több látogató a III. Magyar Jogi Könyvszalonon

2023. október 7-én, szombaton immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Jogi Könyvszalont a Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság, a rendezvénynek idén is a Károli Gáspár Református Egyetem adott otthont. A Károlyi-Csekonics-palota aulájában huszonegy...