Itt készül a Könyvszalon Nagydíj – Műhelytitkok

Az első Magyar Jogi Könyvszalon Nagydíjat Szabó Tamás ötvösmester készíti majd el közösen megálmodott terveink alapján. Tekintettel arra, hogy „könyves” díjról van szó, nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy valamilyen formában visszaköszön majd a könyv a díjban, de hogy pontosan milyen „testet” ölt majd a mestermű, az legyen egyelőre meglepetés.

Addig is Szabó Tamás ötvösmester műhelyébe kalauzoljuk Önöket, ahol már több ezer vert érem és öntött plakett készült.  A hazai éremművészet csúcsát jelentő verdét 1930-ban Szegeden alapította Szabó Géza, a műhelyt utódai vitték tovább, a mesterség apáról fiúra szállt, jelenleg az unoka vezeti az éremverdét. A folyamatos technológiai fejlesztések mellett még ma is meghatározó a szerszám készítésben a kézi vésés, a kézműves munka, mely egyedivé teszi az itt készült érmeket. Szabó Tamás a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékén 1999 óta vesz részt az Érmészet tárgy oktatásában. Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművésszel közösen alakították ki az Érmészet tantárgy oktatási módszertanát.

Az éremverdében az ország legjobb szobrászművészeinek tervei alapján készülnek a legváltozatosabb témájú érmek, ezen kívül öntött plakettek, szobrok és ékszerek is születnek itt, de a műhely főleg vert érmeket készít, melyek minőségét jelzi, hogy a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének saját éremkiadásai is itt készülnek 1988 óta. Több ezer műalkotás indult már innen útjára. Ebben a műhelyben készült Ferenc pápa csíksomlyói látogatására az emlékérem, a Kazinczy díj, a Semmelweis emlékérem és jutalomdíj és más egyetemi díjak, sportérmek, történelmi éremsorozatok, városi emlékérmek. Számos jogászoknak szóló elismerés után most a Könyvszalon Nagydíj is itt jön majd világra, érkezéséről beszámolunk.

További hírek

Kiállítóink között az Országgyűlési Könyvtár

Kiállítóink között az Országgyűlési Könyvtár

A III. Magyar Jogi Könyvszalonon első alkalommal mutatkozik be kiállítóként az Országgyűlési Könyvtár. A látogatók bepillantást nyerhetnek az OGYK szolgáltatásaiba, továbbá az Országház Könyvkiadó kínálatába. Az érdeklődőket egyedülálló módon ingyenes beiratkozási...